Webamp ordbog
Webamp / Academy / 301-redirect

301-redirect

301-redirect er hjemmesiders omdirigeringsmagi. Uden dem vil dine brugere og søgemaskiner fare vild, når du flytter webadresser på din hjemmeside permanent. Læs om 301-redirects, og hvad konsekvenserne er ved ikke at bruge dem i denne guide.

Jens Kjær Riis
· SEO-specialist
Sidst opdateret: 24. jul. 2023

Hvad er et 301-redirect?

Forestil dig, at du har fundet drømmeboligen, men flytningen skal foregå så hurtigt, at du ikke får informeret din moster, dit postbud og din nabo. Men… når de forsøger at besøge dig på din gamle adresse, bliver de automatisk sendt til din nye adresse. Det er som om nogen står på din gamle adresse og fortæller dem: “Vent, personen, du søger, er flyttet til en ny adresse. Du kan finde dem her.”

På samme måde fungerer en 301-redirect på internettet: Når en person klikker på dit link eller skriver din gamle webadresse i deres browser, bliver de automatisk sendt til din nye webadresse.

Dette sikrer, at dine brugere og søgemaskiner altid kan finde den rigtige side, selvom du har flyttet den. 301-redirects har med andre ord afgørende effekt på både brugeroplevelse og SEO.

Hvorfor er 301-redirects vigtige?

Hvis du vælger at fjerne en side uden at oprette et 301-redirect, vildleder og forvirrer det dine brugere og søgemaskiner, når de forsøger at finde siden. De vil derimod blive mødt af en fejlmeddelelse (404-fejl).

Det er som at forlade dit gamle hjem uden at give besked om, hvor du er flyttet hen. Efter noget tid vil din moster, dit postbud og din gamle nabo stoppe med at besøge din gamle bopæl og blive frustreret over oplevelsen. Det samme vil dine brugere og søgemaskiner.

Du beskytter din linkværdi med 301-redirects

Når du laver en 301-redirect, bevarer du værdien fra de links, der fører hen til den gamle webadresse. Det fungerer som et reb, der binder den gamle adresse til den nye. Derfor er 301-redirect det bedste valg, når du vil lukke ned for en underside eller erstatte den permanent.

Du skal være opmærksom på, at det altid er bedre at rette link i kilden end at omdirigere. Derfor er det bedst kun at bruge 301-redirect, når det er strengt nødvendigt. Det er blandt andet fordi, en omdirigering har en lille indflydelse på hjemmesidens hastighed, da serveren først skal loade den gamle og så den nye webadresse.

Derfor vil du også undgå de såkaldte redirect chains – dvs. kæder af redirects, hvor et redirect redirecter til et tredje redirect og så fremdeles. Mange og lange redirect chains vil nemlig kræve væsentlig længere server-svartid. Du kan med fordel bruge analyseværktøjer som Screaming Frog eller Ahrefs til at finde frem til og eliminere eventuelle redirect chains.

Søgemaskiner opsnapper hurtigt 301-redirects

Når du implementerer en 301-omdirigering på den rigtige måde, vil søgemaskiner som Google og andre hurtigt kunne tracke den og opdatere deres indeks med din nye webadresse. Det er som nævnt også en god idé at opdatere dine interne links, så de fører direkte til din nye webadresse – og ikke til den gamle.

Det er dog vigtigt at vente med at opdatere linksene, indtil søgemaskinerne har registreret ændringen i deres indeks. Dette kan du for eksempel overvåge i Ahrefs’ Site Explorer-rapport.

Forneden ser du et eksempel på target URL på et af Webamps store søgeord. Den orange graf er den gamle URL, og den blå er den nye. Læg mærke til det midlertidige dyk, der sker, mens søgemaskinerne har forsøgt at identificere den nye URL.

Bliv endnu klogere, og øg din online tilstedeværelse

Uanset om du er generalist eller specialist indenfor marketing, så har vores specialister samlet en række gode råd til dig på vores blog.

Bliv klogere i Webamp Academy.

 • Webamp ordbog

  Cache

  Web
  Hvis du vil optimere din hjemmeside og minimere indlæsningstiden, er cache et effektivt værktøj. Bliv klogere på cache her.
 • Webamp ordbog

  Backlinks

  SEO
  Hvad er backlinks, og hvorfor er de vigtige inden for SEO? Backlinks kan give din hjemmeside autoritet over for Google – bliv klogere på backlinks.
 • Webamp ordbog

  CAC

  Marketing
  CAC er en forkortelse for omkostninger af kundeanskaffelse, og den skal gerne være så lav som muligt. Bliv klogere på CAC her.
 • Webamp ordbog

  Autogenererede tekster

  Content, SEO
  Udforsk autogenererede tekster og deres indvirkning på SEO. Opdag fordelene og ulemperne ved at bruge AI-skrevet indhold på din hjemmeside.
 • Webamp ordbog

  Gamification

  Marketing
  Gamification er et effektivt værktøj til at engagere og interagere med dine kunder på. Bliv klogere på, hvordan du kan implementere gamification her.
 • Webamp ordbog

  E-commerce

  Web
  Forstå e-commerce alsidighed, forretningsfordelene og trinene til at komme i gang med online handel. Skab din egen succes i e-commerce-verdenen.
 • Webamp ordbog

  Subdomæner og undermapper

  SEO, Web
  Har du også svært ved at skelne mellem subdomæner og undermapper? Eller er du nysgerrig efter at lære mere om dem? Læs mere om det her.
 • Webamp ordbog

  Black Friday

  Marketing, PPC, SEO, Social ads, Web
  Få vores vigtigste takes på Black Friday. Lær at planlægge din SEO og Google Ads-strategi til den store shoppingdag. Læs meget mere her.
 • Webamp ordbog

  Brugeroplevelse

  Marketing, Web
  Opdag, hvorfor brugeroplevelsen er vigtig i dagens digitale tidsalder. Læs hvordan du forbedrer brugeroplevelsen for at tiltrække og fastholde dine br
 • Webamp ordbog

  Brugerrejse

  Marketing, Modeller
  Opdag brugerrejser og hvordan de kan forbedre din virksomhed. Lær at skabe og optimere brugerrejser for øget kundetilfredshed og forretningsvækst.
 • Kig i vores ordbog

  Alle

  Få en forståelse for diverse marketing-begreber i vores ordbog.