Konkurrencer på Facebook er en genial strategi, hvis du vil have eksponeringer, delinger og opmærksomhed omkring din virksomhed. Det er dog vigtigt at tage højde for nogle forudsætninger, som går forud for at kunne skabe en god og succesfuld konkurrence. Du skal eksempelvis overholde den danske markedsføringslov samt Facebooks konkurrenceregler – både af lovmæssige årsager men også for at vedligeholde et positivt syn på din virksomhed. Det er dog ikke lige nemt, da konkurrencereglerne kan være lidt af en jungle at finde rundt i.
For at give dig de bedste forudsætninger, til at kunne skabe en vellykket konkurrence på Facebook, har vi samlet et par tips og tricks til, hvordan du bedst muligt får stablet konkurrencen på benene – uden at overskride nogle retningslinjer eller regler.
Som nævnt er det ret vigtigt, at du overholder den danske markedsføringslov og Facebooks konkurrenceregler. Hvis du ikke gør dette, så kan du risikere at få en bøde, eller at din Facebook side bliver lukket. Det kræver nemlig ikke mere end én anmeldelse fra en bruger, før at Forbrugerombudsmanden kigger på sagen.
Den danske markedsføringslov på Sociale Medier
Ifølge den danske markedsføringslov er det vigtigt, at konkurrencevilkår og betingelser fremgår tydeligt for deltagerne i opslaget. Det vil sige, at dit opslag tydeligt skal markere:
Læs mere om den danske markedsføringslov her.
Facebook har samtidig opstillet en række regler, som de pointere, er til for at skabe en god oplevelse for både dig og deltagerne af konkurrencen. Deres egne regler understreger hvad du må og ikke må kræve af deltagerne.
Det er relevant at nævne, at deltagere naturligvis godt må tagge, dele og like dine opslag på eget initiativ – det må bare ikke være et krav for at deltage i konkurrencen.
Du kan læse mere om de officielle retningslinjer her.
Før du igangsætter din konkurrence, er det en god ide, at du gøre dig nogle overvejelser om, hvad du gerne vil have ud af den. Du bør først og fremmest fastsætte nogle specifikke målsætninger – det kunne eksempelvis være at opnå flere likes på din Facebook-side, flere tilmeldinger til et nyhedsbrev eller et øget reach. Du bør dog sætte fokus på én målsætning i din konkurrence, frem for at gå all-in på alle.
Når du har bestemt formålet med din konkurrence, er det en god ide at overveje din målgruppe, samt hvilken præmie de kunne være interesseret i at vinde.
For at kunne skabe interesse blandt mulige deltagere er det helt essentielt, at du udvælger en god præmie. Det nytter dog ikke noget at udlodde den nyeste iPhone, hvis din virksomhed sælger nøgleringe eller haveservice på abonnement – præmien skal være relevant for din virksomheds virke, så deltagerne kan blive klogere på, hvad du tilbyder.
Hvis du har lanceret et nyt produkt eller en ny ydelse, er en konkurrence den oplagte mulighed for at skabe opmærksomhed omkring dette. Konkurrencen kan eksempelvis indebære, at deltageren skal svare på, hvordan vedkommende opfatter produktet, eller hvordan det fungere. På den måde er de nødt til at sætte sig lidt ind i produktet, før de kan deltage. Selv hvis de ikke vinder, har de nu kendskab til produktet – og køber det måske på et senere tidspunkt.
Det er samtidig en god idé at udlodde noget, som du selv kunne være interesseret i at vinde. Det er eksempelvis ligegyldigt at udlodde et gavekort på 200,-, hvis dine varer har en gennemsnitspris på 1000,-.
Når du har bestemt dig for en målsætning og en præmie, er det relevant, at du gør dig nogle overvejelser omkring hvordan Facebook annonceringer og organisk indhold fungerer på Facebook.
Hvis du vælger at køre din konkurrence organisk på Facebook, er det vigtigt, at du kender til deres algoritme. Efter en større opdatering i 2018 forsøger Facebook nu at præsentere deres brugere for relevant indhold. Det er derfor en god idé, at du former din konkurrence, så den skaber signaler til Facebooks algoritme. Signalerne kan indebære højere interaktion og engagement, som dermed kan skabe et højere reach. Det er en god idé at forsøge at vække en nysgerrighed hos dine brugere, så de får lyst til at ‘læse mere…’, da det vil øge tidsforbruget og højest sandsynligt engagementet på opslaget, som Facebook på sigt belønner med en større rækkevidde.
Hvis du ikke har en stor følgerskare på Facebook, så kan du med fordel køre dit opslag som en Facebook annonce. Målrettet Facebook annoncering hjælper dit opslag med at nå potentielt interesserede brugere frem for, at det kun er følgere og deres venner, som interagere og deler opslaget. Til markedsføring på Facebook kan du benytte Facebook Business Manager, som er et genialt værktøj, der samler alle dine aktiviteter herunder sider, annoncekonti, instagram osv.
Facebook Business Manager giver dig eksempelvis mulighed for at lave et kampagne set up med flere forskellige målgrupper, så du kan splitte opslaget. På den måde har du mulighed for at undersøge, hvor du får det bedste resultat, alt efter hvad dit formål med konkurrencen er. Facebook Business Manager er dog ikke for personer uden teknisk snilde, da det kræver lidt ekstra tid at gøre sig bekendt med. I mellemtiden kan du læse vores indlæg om brugen af Facebook Business Manager.
Virker det uoverskueligt at skulle kaste sig ud i det dybe hul, som er Facebook Business Manager? Bare rolig – der er ingen grund til at bruge lange nætter på ‘How To’-youtube videoer eller besværlige guides. Hos Webamp er vi eksperter i Facebook Business Manager og markedsføring på Facebook.
Kontakt mig eller en af mine kollegaer hos Webamp på tlf. 70 60 50 28 eller via mail på info@webamp.dk.
Uanset om du er generalist eller specialist indenfor marketing, så har vores specialister samlet en række gode råd til dig på vores blog.
Bliv klogere i Webamp Academy.
Vi er ikke bange for udfordringer. Tværtimod elsker vi at udfordre dét, vi tror, vi allerede ved. For kun sådan kan vi skabe de bedste resultater for vores kunder.
Vi elsker vores kunder, og vi elsker at få feedback!
Vi er en et hold af specialister, der elsker at udfordre dét, vi allerede ved.